marți, 15 iulie 2008

Enciclopedia mortii...


Moartea, unul din multele subiecte tabu ale lumii contemporane, reprezinta o experienta pe care nici unul din noi nu a trait-o personal si despre care se cunosc inca foarte putine aspecte.Totusi, moartea a ocupat mereu un loc de o reala valoare, in gandurile marilor luminati ai antichitatii si intr-un mod aproape agresiv, mintile scriitorilor, poetilor, psihologilor,creatorilor de teatru sau muzica.Intr-un mod cu totul special a dominat pana la epuizare mintea artistilor plastici;inca din cele mai vechi timpuri si in mod dependent si inexplicabil a artistilor contemporani.

Moartea in arta plastica contemporana...

In arta plastica moderna, moartea este prezentata in diferite ipostaze. Deseori intalnim lucrari grafice, sau in ulei care reprezinta moartea ca fiind ceva normal, necesar, si intr-un mod ciudat, amuzant. Din aceasta categorie face parte si lucrarea profesorului de microbiologie, Cedric Mims, din Londra, care in anul 2006 s-a hotarat sa dea lumii o noua viziune asupra momentului de final al existentei noastre.Astfel la inceput anului 2006, pe rafturile librariilor, a aparut "Enciclopedia mortii". Aceasta lucrare cuprinde toate informatiile necesare cunoasterii mai in amanunt a acestui fapt greu de acceptat de cele mai multe ori.
Pornind de la cele mai frecvente cauze de deces ( boli, accidente, dezastre, sinucideri, eutanasii, omucideri) urmate mai apoi de modalitati de conservare a cadavrelor, inclusiv moduri de mumificare uitlizate inca din Egiptul Antic si pana astazi si continuand cu prezentarea deseori intr-un mod ironic si amuzant a investigatiei criminalistice a omorului, in acesta lucrare gasim toate informatiile necesare cu privire la moarte.

Momentul Terminus ale existentei ....

Pentru cei interesati nu numai de partea fizica a mortii trupului, lucrarea prezinta in partea de final si aspecte spirituale, constand in prezentarea prin comparatie a diferitelor concepte religioase si totodata si modalitati de comunicare cu cei plecati dintre noi.
Aceasta carte este din plin presarata cu povestiri fantastice din mitologie si istorie, prezentand diferite obiceiuri si ritualuri funebre din trecut si pana in prezent cu epitafuri si ultimele cuvinte ale unor personalitati, inclusiv cazuri celebre de suicid.

Tratamente stravechi de reintinerire....fals sau adevarat?

Unul din multele capitole care mi-au atras atentia in mod deosebit se intituleaza " Cum putem insela moartea?". Citindu-l am aflat ca o straveche metoda de intinerire era ca un batran sa tina in brate o tanara fecioara. Se pare ca inclusiv Regel David a beneficiat de acest tratament, dupa cum putem afla in urma lecturarii cartii " Prima carte a Regilor " din biblie; cu siguranta ca acest mod de a reintinerii i-a provocat o mare placere regelui, insa din pacate nu a functionat, acesta murind la scurt timp. In concluzie acest tratament a ramas la statutul de legenda.
Un alt tratament pentru intinerire l-a descoperit marele fiziolog Charles Brown, care a afirmat ca se simte mult mai bine dupa ce si-a injectat un extract de testicul de maimuta.
Acestui tratament au fost supusi mai multi batrani insa au aparut complicatii, renuntandu-se ulterior la aceasta metoda.
O carte de exceptie,interesanta, captivanta si deloc intr-un stil obsesiv-macabru care prin multitudinea de informatii ne ajuta sa privim momentul final al existentei cu mai multa detasare si mai realistic.
Moartea este un fapt normal care face parte din legea firii si a universului intreg. Acest lucru l-a constat si celebrul poet Edward Young, reliefandu-l in citatul sau in urma cu mai bine de trei secole ; " Viata este un desert, viata inseamna singuratate; moartea ne alatura majoritatii."

1 comentarii:

Scoobytza spunea...

Moartea... Nici nu ne dam seama cat de inconjurati de ea suntem. In fiecare fractiune de secunda, cineva din lumea asta moare. Nu vreau sa privesc moartea ca un lucru trist. Ea nu este trista. Moartea vine si ne ia ultima rasuflare. Ne saruta incet si apasat, privim in lumina, iar momentele frumoase din viata ne vin in minte. Fractiuni de imagini, cuvinte, amintiri. Asta cred ca inseamna moartea. Degeaba au scris atatia scriitori despre ea. Pana in momentul sublim al disparitiei nu vom stii niciodata ce este cu adevarat MOARTEA. Eu sper sa fie asemenea unui sarut. Un sarut care sa imi ia ultima rasuflare si care sa nu ma lase sa ma gandesc la lucrurile rele din viata mea.