miercuri, 23 aprilie 2008

S.O.S- anorexia o moda ?!?!

Intr-o lume dominata de imagine, tot mai multe tinere adopta stiluri de viata daunatoare pentru a ajunge la greutatea dorita , din dorinta de a fi la fel ca fotomodelul pe care il admira. Dar de ce nu ne putem accepta asa cum suntem? Dece tot mai multe tinere vor sa se distruga in mod constient . Anorexia este o boala, si tot mai multe fete ii cad prada.
Uitati-va in magazine, si o sa observati fata confuza a unei fete care ar dori sa achizitioneze si ea ceva haine care sunt in trend insa e mai mult decat sigura ca aceste haine arata bine doar pe siluete androgine si fara atuuri feminine. Rezultatul? Paraseste magazinul, cumva jenata de corpul ei, si merge acasa, unde probabil ca isi va face un plan de infometare ca sa ajunga la silueta dorita. Ajungem fara sa ne dam seama, incet, incet sa ne uratim trupul si totodata sufletul. Totodata pierdem si respectul fata de sine. Desi admitem ca o femeie trebuie sa aiba forme si ca poate fi fericita daca nu este subnutrita, totusi suntem mereu in lupta cu cantarul..
Luisel Ramos – un model international a decedat in urma acestei crunte boli. Catwalk-ul i-a pavat drumul catre moarte si la propriu si la figurat, ea decedand dupa o prezentare de moda. La 6 luni a murit si sora ei din acelasi motiv.
Celebra Mary-Kate-Olsen s-a internat si ea de curand intr-un centru de recuperare, dupa ce a recunoscut ca este anorexica.
Un caz socant a fost cel al unui fotomodel din Israel care , a murit in urma anorexiei la varsta de 26 de ani. Aceasta avea 22 de kilograme si o inaltime de 1.72.
Acestea sunt doar cateva cazuri celebre de anorexie, dar cu siguranta daca privim in jurul nostru mai atent, vom observa ca si vecina de peste drum are inclinatii spre asa ceva .
De fiecare data cand ne plangem de faptul ca am mai luat in greutate, transmitem un mesaj celor din jurul nostru. Este un semnal de alarma pe care inconstient creierul nostru vrea sa il transmita celor din jur.
Ideea e ca in intimitatea casei noastre nimeni nu stie ce facem. Putem sa admiram ore in sir un fotomodel, visand cu ochii deschisi sa aratam la fel, inalte , slabe si de succes. Insa de la a da jos cateva kilograme, pentru a ajunge la silueta visata si pana la a cadea in prapastia anorexiei, nu este decat un pas. Multe spunem ca daca ajungem la silueta dorita, adica doar cateva kilograme jos, putem sa ne abtinem si nu alunecam mai jos de atat. Insa anorexia e o boala, care odata instalata in subconstientul nostru cu greu o putem izgonii. Exista studii care sustin faptul ca o persoana care se infometeaza pentru a da jos doar cateva kilograme este mult pasibila de a atinge si chiar trece, pragul anorexiei. Dece?. Specialistii sustin ca in momentul in care ai ajuns la o greutate dorita, creierul trimite semnale cum ca totusi un kilogram doua nu ar fii o problema daca ai mai putea da jos, si astfel la un kilogram dat jos mai vin 3 , si tot asa pana ajungi sa faci chiar si un atac de cord sau sa nu te mai poti ridica din pat. Anorexia este un fapt real si primul pas in tratarea ei este acceptarea. Pentru asta e necesara o vointa de fier. Exista persoane care sufera de anorexie insa refuza categoric sa consulte un medic si puse in fata unei oglinzi vor sustine in mod repetat ca sunt grase, ca le e scarba de ele si ca un kilogram sa mai poate da jos, ca doar nu o sa moara. Tot ce ne ramane de facut e sa invatam sa ne iubim corpul, asa cum este, sa ne respectam si sa nu uitam ca nimeni nu e perfect si ca fiecare suntem frumosi, unici si speciali in felul nostru, pentru ca nu exista doua persoane pe lumea asta la fel.


0 comentarii: